A Srácok a fekete szobából

De vajon mi is az a fekete szoba?

A Kármán Stúdió a kollégium egyik médiaköre, bár sokszor kevernek minket a Fotókörrel, mi csak hang- és videótechnikával foglalkozunk. A Kar történetének egyik legrégebbi köre vagyunk, ugyanis már a Kármán koli (akkor nevén Münnich Ferenc Kollégium) 1966-os átadása óta volt rádió, majd kicsivel később film kör is indult, és az évek alatt ezekből alakult ki a körünk mai képe.

Mind a mai napig sok eszközt őrzünk a régebbi időkből, például hangszalagokat, szalagos videóvágót, VHS kamerát. Természetesen ezeknek ma már csak muzeális és eszmei, mintsem gyakorlati értéke van. Mivel ilyen nagy múlttal rendelkezünk, igyekszünk ezt minél jobban feltárni és őrizni. Ennek érdekében tartjuk fenn régi archívumunkat, és szervezzük öregtalálkozóinkat, ahol minden alkalommal egyre több mindent tudunk meg az egykori kollégiumi média működéséről. Ilyen például, hogy a 2007-es felújítás előtt az első emeleten, az aula felőli első szoba fala üveg volt, és onnan készültek a felvételek a SLIP-ekről, amiket akkor még az aulában tartottak.

A tevékenységünk nagy része a kari közösségi élet kiszolgálásából, támogatásából áll. A legtöbb GHK-hoz vagy körökhöz kapcsolódó rendezvényen láthattok is minket kamerával a kézben, vagy a hanggal bíbelődni, de ha szükségetek van rá akkor eszközt is tudtok tőlünk kölcsönözni. Mivel a legtöbb eseményen jelen vagyunk, ezért sok hallgató társunk “nőtt fel” a szemünk előtt, hiszen végig kísérjük az egyetemi életüket a gólyatábortól kezdve, a SLIP-en át a diplomaátadóig.

Ezen felül körülbelül 1,5-2 éve kezdtünk el az egyetem többi egységével is együttműködni különböző feladatokon. Az első lépés ezen a téren a gépészkari imagefilm volt. Azt még Dr. Czigány Tibor korábbi dékán úr felkérésére készítettük. Itt ragadnám meg az alkalmat elmesélni azt a “kulisszatitkot”, hogy az egyik jelenetben mikor a Pneumobil látható közelről, ott az aszfaltot digitális effekttel kicseréltük a jobb összhatás érdekében. Az imagefilmnek szerencsére nagy sikere lett a hallgatók és a többi oktató között is. Ez pedig hozta magával azt, hogy a BME több szervezete is szeretett volna felkérni minket különböző videók elkészítésére. Ilyen volt például a tavaly márciusi OTDK, aminek kapcsán közel 50 videónk készült; az ősszel megrendezett, nemzetközi oktatási konferencia, a SEFI; a Polimertechnika tanszék bemutatkozója; de még a 2019-es BME Napok aftermovie-ját is mi készítettük.

Illetve még 2019 végén Orbulov dékán úrral közösen indult egy együttműködés, melynek célja, hogy minden tanszéknek készüljön egy-egy bemutatkozó film, így ne lepődjetek meg, ha a kari rendezvényeken felül a laborok környékén is láttok minket. Addig is nézzetek körbe Youtube csatornánkon, és iratkozzatok fel, ha eddig nem tettétek volna meg.

Generációk